Sayang sayang semua...I've to stop PIA at this point. Publisher told me to focus on my manuscript...insyaALLAH, we'll meet PIA on printed version..pray for me, pray for the great idea to come, and may ALLAH put everything at ease.. ^^v >> and insyaALLAH, the next entry will be AWAK?!
mY wOndErWaLL
WELCOME!comel tak blog baru kite??hihi...i really hope after this I'll extra spirit to update new entry...bcoz I really love this cute skin! ^^
MAY
ALLAH,bless,you
nAviGate?

Profile Blog Links Joined Credits
I am ME
writing and reading are part of me. bla..bla..bla..okayy sebab I love talking+merapu+gelak tak ingat dunia. so fullstop! ^^

FriEndS + faCebOoking
Sakeena Wonderwall

Create Your Badge
SpiLL
Daily Reads
EDNIN | DENA | Dr. CINTA | Yasmin Mogahed | 7sW

Rotten Things
April 2011 | May 2011 | June 2011 | July 2011 | August 2011 | September 2011 | January 2012 | February 2012 | March 2012 | May 2012 | June 2012 | July 2012 | August 2012 | September 2012 | October 2012 | November 2012 | December 2012 | January 2013 | April 2013 |

pia 13
pia 12
pia 11
wonderwall (raya version)
Jay-Hana 1
pia 10
pia 9
pia 8
pia 7
pia 6

mAsTerPieCe?? HAHA :P
Links

pia 14
Written at Saturday, October 20, 2012 | back to top

"Tunggu!" Pia dengar suara menjerit, saat mata dia dah kelam, penuh dengan air mata bila nampak tangan Zakwan dah bersalaman dengan tok kadi kat masjid tu. Dia berpaling. Zakwan terhenti. Subhanallah! ALLAH Maha Besar! Along berdiri depan pintu masjid. Abah berdiri di belakang. 

"ALLAHUAKBAR! Along." Dia bangun lari ke pintu. "Alhamdulillah, Pia selamat." Amar Zafran berdiri dengan Pia berlindung di belakangnya. Sungguh, dia berdoa agar Pia sempat diselamatkan.

"Kalau kau nak Zara Sofea, kau kena berdepan dengan aku dulu." Pantas Along heret tangan abah balik ke kereta. Zakwan meluru keluar dari pintu masjid. Dia berdiri di tangga.

"Hoi! Selagi adik kau tak jadi milik sesiapa, aku akan tetap dapatkan dia!" Along terus meluru ke depan, cekak leher baju melayu Zakwan, dan...BUKKK! Sedas. BUKKK! Dua das, dan lagi sekali tiga das. Zakwan terduduk. Pia menuju kedepan, kali ni hilang rasa was-was untuk berdepan dengan lelaki tak guna tu.

"Reza Zakwan, aku Zara Sofea, takkan lupa apa yang kau buat ni sampai mati!" Alhamdulillah, ALLAH dah makbulkan doa-doa orang teraniaya macam dia. Mujurlah si Zakwan tak guna cara halus untuk dapatkan dia. Dan Zakwan tak sentuh pun dia, dia berterima kasih untuk itu.

Pintu kereta ditarik, dan dia masuk duduk di belakang, raup muka beberapa kali. Tunduk dan picit pelipis. Dia rasa nak pitam sekarang ni.

"Pia, okay tak ni?" Pia angkat kepala. Pandang muka abah dia. "Okay bah, sakit kepala aje ni, sebab tak makan apa-apa kot dari semalam?"

"Pia okay tak?" Along jenguk kepala dari tingkap kereta yang terbuka. Pia angguk lemah. Amar Zafran pergi ke kereta sebelah, baru dia perasan Abang adi ada sekali, maknanya Along heret Abang Adi ikut? Takut jadi apa-apa dengan dia? Macam tu?

Amar Zafran ambil tempat duduk pemandu. Dia nampak mata Along merah, macam tak cukup tidur, Along fikir pasal diakah? Pia berbaring di kusyen belakang. "Lepas ni kita pergi balai, buat repot." Bingkas Pia bangun.

"Tak payahlah Long." Amar Zafran tak jadi teruskan perjalanan. Kenapa pulak dah dengan Zara Sofea ni?

"Pia, sedar tak yang dia dah buat salah? Culik Pia datang sini?" Pia diam. Along macam bengang aje suara? Along marah dia ke? "Pia nak berterima kasih dengan dia."

"G-I-L-A!" Itu yang keluar dari mulut Along. "Along, dia tak ragut kesucian Pia, itupun besar rahmat dia Long, dia tak hantar santau ke apa ke, itu lagi besar rahmat dia, Pia bersyukur." Air mata dah meleleh-leleh turun ke pipi. Macam mana kalau Zakwan memang ragut kesucian dia? Masa depan dia macam mana? Pandangan orang kampung macam mana?

*****

"Along.." Amar Zafran buat tak tahu, geram dengan Pia sebab Pia taknak Zakwan ke muka pengadilan. "Along...you heard me right?" Pia tahan suara, dia rasa nak pitam sebab terlampau lapar.

"Pia nak apa?" Kasar soalan tu keluar dari mulut. Tapi tiada jawapan. Dia berhentikan kereta tepi jalan, abah tertidur. Dia dah telefon ibu cakap Pia selamat. Ibu gembira sangat dengan Aiman. Abah letih, letih dari bab memikir sampai bab nak datang selamatkan Pia ni. Dia turun tengok keadaan Pia di belakang. "Pia..."

"Hmmmm..." Perlahan dan tersekat-sekat. Sungguh dia tak mampu nak jawab panggilan Along. "Abah, abah!" Amar Zafran kejutkan Encik Ahmad. "Kenapa?"

"Pia ni, macam lemah aje abah?" Dia menyoal. "Pia lapar kot? Sebab dari pagi semalam dia tak makan. Ini dah nak masuk Maghrib ni." Dia mengangguk.

Dia berhentikan kereta di R&R Gurun, terus keluar tunaikan solat Maghrib, tinggalkan Pia dengan abah. Usai Maghrib, dia bergegas belikan sesuatu untuk isi perut, bawak balik ke kereta.

"Abah, pergilah solat dulu, Along temankan Pia ni." Dia nampak Pia lemah lagi. "Pia, Pia nak mandi? Ibu ada bekalkan baju untuk Pia tukar?" Pia mengangguk, dia capai sekali beg telekung yang ibu bekalkan.

Lepas segarkan badan, dia terus solat Maghrib sebelum pergi balik ke wakaf untuk jumpa Along. "Along...nak makan." Amar Zafran sengih.

"Nah, ni nasi lemak, sandwich tuna, jagung manis, dengan roti, air mineral dengan Revive, you choose." Pia tergelak. Tu dia Along, macam dia tak makan seminggu.

"Along, I'm not dying." Amar Zafran gelak besar. Pia pilih nasi lemak dengan roti coklat. "Along..." Dia gigit roti tu perlahan.

"Yup!" Amar Zafran pandang langit. Macamlah langit tu nampak bintang-bintang. Redup sekeliling, macam nak hujan adalah.

"Thanks...sebab selamatkan Pia." Kalaulah Along tak datang. "He's you hero." Abah tiba-tiba muncul di belakang. "ALLAH, hero sangatlah." Pia tergelak bila dengar Along dia cakap macam tu.

"I'm no hero Zara Sofea, but I'll be your hero." Perlahan perkataan-perkataan tu disusun keluar dari bibir. "Sampai bila?" Dia tanya balik perlahan. Encik Ahmad hanya jadi pemerhati.

"Forever." Dia pandang muka Zara Sofea yang bersuluh spot light berdekatan wakaf tu. Pia diam sesaat. "Forever." Diulang balik perkataan tu sambil tarik senyum sampai telinga.

"Dah-dah nak forever ke ever ke, jom Isyak dulu, ibu dah bising sampai sekarang tak muncul-muncul lagi kat rumah nun." Dua-dua bingkas bangun. Terus ke surau. Encik Ahmad memerhati kedua anak dia. Yang di selamatkan nampak lega. Tapi yang pelik tu, yang jadi penyelamat, senyumnya sampai ke telinga tu, apa yang dia seronok sangat entah? Dia menggeleng kepala sebelum turut ke surau, solat Isyak.

******

"Hoi! Selagi adik kau tak jadi milik sesiapa, aku akan tetap dapatkan dia!"

Sejak semalam, perkataan tu terngiang-ngiang kat telinga. Dia kusut. Serabut. Sungguh. Dia dengar apa yang Zakwan cakapkan kat Along. Ibu pula cakap dia lega sebab sekeping kad kenduri pun belum edar lagi. Jadi kenduri tu tak jadi. Tapi kenapa dia rasa lain? Kenapa dia rasa kenduri tu perlu diteruskan? Tapi bukan Zakwan yang akan jadi pengantin lelaki, tapi orang lain. Orang yang dia harus usahakan untuk jadi suami dia.

"Ibu!" Dia melaung, dah tiga hari dia Istikharah, tapi petunjuknya tetap sama. Hati dia berat mengatakan majlis tu kena diteruskan.

"Kenapa ni sayang?" Pia duduk atas kerusi berdekatan dengan abah, Along dan Aiman. "Pia nak teruskan majlis kenduri tu." Masing-masing terdiam. Yang kedengaran cuma kipas di atas kepala yang berputar. Senyap sunyi.

"No kidding, ALLAH bagi petunjuk untuk Pia teruskan semua ni. Along, Along kena carikan pengganti untuk Pia." Dia bangun dan terus berlalu, siapa pun selepas ni, apa pun lepas ni, orang tu akan jadi suami dia, dan dia redha dan letakkan sepenuh kepercayaan kat Along.

"Pia..."

"Abah, ibu, this is the best way to escape from him." Dia senyum. Hati yang hancur cuba dibaiki, cuba dicantum balik untuk kekuatan tu.

"Tau, tapi siapa? Bukan senang tau Pia nak cari calon suami sekarang ni. "Along tak rasa Along boleh dapatkan orang yang nak jadi suami Pia tu dalam masa terdekat. Kita bukan nak cari orang untuk jadi sub-kontraktor yang bila-bila masa boleh muncul, Zara Sofea." Pia rasa nak tepuk dahi. Apakah? Along aku ni? Siap sub-kontraktor tu tak menahan. Taulah businessman, tapi yang ditaramnya dalam percakapan harian siapa suruh entah.

"Along cubalah." Dia seakan merayu. "Yelah."

"Tapi kak Pia..." Pia tersenyum. "Abah, ibu, Along, Aiman...Pia tak paksa, kalau Along boleh cari, tak apalah, tapi kalau Along tak dapat cari pun tak apalah. Kita batalkan majlis tu." Muka masing-masing nampak lega. Pia rasa lapang, tenangkan hati, masuk tidur.

*****

Bola boling tu di baling ke arah pin-pin yang sedia menunggu. Aneh! Sebab ini kali keempat berturut-turut satu pun dia main tak strike. Dia belek jari sendiri. Sambil berjalan menuju ke tempat yang Adi tengah tunggu.

"Kau apahal bro? Muka kelat macam tertelan cencorot hidup?" Amar Zafran tergelak. Perumpamaan. Melampau.

"Kau ni, memang suka keluar perumpamaan yang diluar batas norma tu kan?" Kali ni Adi yang tergelak. Gelak besar sampai manusia-manusia tu pandang ke arah dia. "Gila! 'Di luar batas norma' tu bukan diluar batas norma punya ayat pertuturan kau ke?" Amar Zafran tergelak lagi.

"Serius bro, kenapa?" Dia kembali ukir muka serius. Amar Zafran tepuk belakang kawan dia tu. "Aku nak kahwin."

"Whoa! Tiba-tiba je ni kenapa? Tak ada angin, tak ada ribut." 

"I'm dead serious, Adi." Kali ni Adi terdiam. "Bro, lu ingat kahwin ni macam pilih galaxy punya series ke?"

"Aku taulah."

"Siapa?" Pendek tapi padat soalan Adi. 

"Zara Sofea."

"Zara Sofea, nice name." Amar Zafran sengih. Memang pun. "Wait! Wait! Kau jangan cakap ni Zara Sofea yang..."

"Adik aku." Terus dia potong cakap Adi. "Kau gil..."

"Kau lupa? Dia tu adik angkat aku??" Kali ni Adi diam terus. Lama. Amar Zafran sambung game dia. Giliran Adi bangun lepas beberapa kali Amar Zafran duduk dekat lane.

"So! Zara tau ke?" Dia menggeleng. "Kau ni, pelik akulah!" 

"Aku je nak kahwin dengan dia, dia tak tau pun. Aku pun tengah fikir macam mana nak terangkan kat mak bapak aku ni, aku nak kahwin dengan Zara." Dia kusut! Serabut. Sampai dia balik Kedah semata-mata untuk jumpa Adi. Esok baru dia nak bercerita sebenarnya, tapi Adi dah terkesan dulu dia punya mood yang tak betul ni.

"Macam nilah, kau cuba terangkan, duduk berbincang elok-elok, tengok penerimaan Zara macam mana." Betul jugak. Kalau Pia tolak dia pun, dia rela aje, sebab dia dah bersiap-sedia mental dan emosi untuk terima jawapan jenis tu.

"Thanks bro, idea kau ni kadang-kadang bolehlah pakai, walaupun tak selalunya bernas." 

"Weiii! Kojaq!" Sama-sama gelak. Amar Zafran rasa lega. Dia kena jumpa ayah, tanya pendapat ayah. 



p/s: Weehooo! Semangat nak menulis (aka menaip) sudah tiba, dengan izinNYA, idea melimpah-ruah mcm coklat tercurah ke ladang gandum... (ceewah!) hahaha..please..enjoy.. (mona: This is for you..sbb mintk kn hari khamis tu..hihi :P) syg korang semua..moga yaKHALIQ memberkati kita..insyaALLAH.. :)

Labels:

Blogger idA said...

salam ..mengharap agar amar disatukan dengan Pia kerana mereka halal dinikahkan..

 
Anonymous Anonymous said...

yeaaaaahhhhh!!! muka saya mcm dapat pencahayaan agong dia punya bahagia. kah3.. :D

inab

 
Anonymous Anonymous said...

Akhirnya..... Along bersedia utk berterus terang yg dia mmg ada hati kat pia.... Yeay....

Jgnlah buat cerita klise - tidur asing2, tak bermesra mcm suami-isteri dan tak melayani suami pulak.... Surprise me wz better plots pls.... Hihihi....

 
Blogger norihan mohd yusof said...

oh my,jodoh pertemuan ketentuan ilahi sape sangka along sudi memperisteri kan zara...nk gggg dek!!!

 
Anonymous kiki said...

setuju dg cik anon

 
Blogger itu_aku +_^zue said...

nk lg...cpt kawen

 
Blogger miz ruha said...

suka3... nak lagi!! ^_^

 
Blogger sAkEeNa said...

hihihi.. :) tunggu eh

 
Blogger sAkEeNa said...

tudiaa..tudiaa..mai dahh..hahahah..pnchayaan agung tu xtahan

 
Blogger sAkEeNa said...

anon & kiki : inshaALLAH xcliche..kali ni lebih byk pengisian..doakan yg terbaik

 
Blogger sAkEeNa said...

hihihi..ok2 cpt2 nnt sy update :)

 
Blogger sAkEeNa said...

:) sabar eh.. hihi

 
Blogger sAkEeNa said...

mr: amboi suka dia eh.. :P hihi..tunggu lg 2 hari kot..

 
Blogger einaz lynna said...

ye ye along nak kawen dgn pia... caya la along nie baru anak jantan

 
Blogger ~ZYX~ said...

yeay...alog cpt la kawin ngan pia..ibu abah mesti suka...hehehe...

 
Blogger Kak Sue said...

Yesss...... along nak jumpa abah dan berterus terang.... tentu istikharah Pia tu Along.... sebab tu dia minta Along cari penganti secepat mungkin.... x kan Pia nak cakap teruskan... pandai Pia nak Along yang cakap dengan Abah ya.... terbaik....

 
Blogger sAkEeNa said...

hahaha...tudiaa...kita tgk camana

 
Blogger sAkEeNa said...

i pun sukaaa..hahahah

 
Blogger sAkEeNa said...

hahha...kita tgk apa reaksi pia pasni.. :) kak sue tunggu eh

 
Anonymous gerau said...

aaaaaa seronoknya! =D tahnk you sakeena! thank you thank you!salam aidiladha!

 

Post a Comment

<$CommentPager$>
<$I18NCommentAuthorSaid$>

<$BlogCommentBody$>

<$BlogCommentDeleteIcon$>
<$CommentPager$>

<$BlogItemCreate$>