Sayang sayang semua...I've to stop PIA at this point. Publisher told me to focus on my manuscript...insyaALLAH, we'll meet PIA on printed version..pray for me, pray for the great idea to come, and may ALLAH put everything at ease.. ^^v >> and insyaALLAH, the next entry will be AWAK?!
mY wOndErWaLL
WELCOME!comel tak blog baru kite??hihi...i really hope after this I'll extra spirit to update new entry...bcoz I really love this cute skin! ^^
MAY
ALLAH,bless,you
nAviGate?

Profile Blog Links Joined Credits
I am ME
writing and reading are part of me. bla..bla..bla..okayy sebab I love talking+merapu+gelak tak ingat dunia. so fullstop! ^^

FriEndS + faCebOoking
Sakeena Wonderwall

Create Your Badge
SpiLL
Daily Reads
EDNIN | DENA | Dr. CINTA | Yasmin Mogahed | 7sW

Rotten Things
April 2011 | May 2011 | June 2011 | July 2011 | August 2011 | September 2011 | January 2012 | February 2012 | March 2012 | May 2012 | June 2012 | July 2012 | August 2012 | September 2012 | October 2012 | November 2012 | December 2012 | January 2013 | April 2013 |

pia 14
pia 13
pia 12
pia 11
wonderwall (raya version)
Jay-Hana 1
pia 10
pia 9
pia 8
pia 7

mAsTerPieCe?? HAHA :P
Links

pia 15
Written at Tuesday, October 23, 2012 | back to top

Amar Zafran keluar dari bilik dia lepas hilangkan penat. Dia memandu dari KL-Kedah dekat enam jam. Badan rasa sengal-sengal, itupun berhenti rehat, kalau dia memang straight dari sana tadi, mau tertidur tengah jalan.

Kaki melangkah keluar, nampak ibu, abah, Aiman, dengan Pia dengan bersembang. Aiman masih dalam cuti semester. Duduk melingkar aje kat rumah ni, nak kerja abah tak kasi. Jangan haraplah abah nak bagi, kalau naik motor pun kelajuan nak sama dengan kelajuan bunyi, siapa nak kasi. Kan?

"Eloklah, semua dah ada ni, Along nak cakap sikit." Fuh! Tabahlah hati, Amar Zafran, sedia mental fizikal sebelum dapat jawapan nanti.

"Along nak bincang apa?" Abah tanya. "Maaf kalau Along spoil mood semua, Along nak cakap pasal majlis Pia, lagi sebulan setengah tu." Dia nampak Pia mematung.

"Along dah jumpa calon ke?" Pia tanya selamba, padahal dalam hati, dia dah kalut. Siapa gerangan nak jadi suami dia tu?

"Inilah yang Along nak cakap, macam ni, apa yang Along nak cakap ni, terpulang pada Pia. Kalau Pia terima, alhamdulillah. Tapi, kalau tak, kita batalkan majlis tu." Dia hela nafas berat. Dalam kereta dia hanya fikir ini aje.

"Siapa Long?" Pendek. "Along tak dapat cari pengganti Pia. Tapi..." Dia berhenti sekejap, tarik nafas, dalam.

"Tapi?" Pia menyoal lagi sekali.

"...Along yang akan jadi pengganti." 

"Al-Long?" Spontan Pia rasa nak tercekik. Walaupun dia hanya telan air liur.

"Itu yang Along cakap, kalau Pia tak setuju, kita batalkan majlis tu, Along bukan tak cari Pia, tapi Along tak tahu siapa yang layak untuk Pia, Along sendiri pun tak layak, tapi Along cuma nak halalkan hubungan kita, itu aje. Cuma apa yang Along boleh janji, Along akan cuba berikan yang terbaik, berikan bimbingan untuk Pia, kita sama-sama berubah ke arah lebih baik. Insya-ALLAH."

Pia terasa ada air jernih gugur jatuh ke pipi. Eh? Dia nangis? Dia tak sedar pun yang Along boleh buat dia menangis sebab keharuan. Dia kesat mata dengan hujung blaus warna biru laut yang tersarung di badan.

Okay Pia, inhale exhale, inhale exhale, inhale exhale. Fuh! Dia terasa hati sedikit lapang. Wajah di alih ke muka Along, yang lain-lain pandang muka dia tak berkelip, sekarang ni macam yang lain-lain tu kena stop motion, hanya dia dengan Along aje benar-benar hidup saat ni. 

"Pia terima." Dia anggukkan kepala. Amar Zafran ternganga. Sungguh itu jawapan Pia untuk dia? 

"Haaa????" Lain-lain keluar soalan terkejut beruk. "Pia akan teruskan majlis tu dengan Along, sebab Pia dah nekad, Pia tak kisah pun siapa yang akan jadi suami Pia, dan kalau Along dah berjanji untuk bimbing Pia, alhamdulillah." Dia sambung minum teh dengan selamba. Hati terasa lapang. Tak tahu kenapa? Patutnya dia dah boleh meroyan tahap naga bila Along cakap, Along yang akan jadi pengganti. Dia sisip lagi air teh dalam cawan.

Tak semena-mena dia terpandang Along. Terus darah menyerbu ke muka. Shessh! Apahal pulak ni? Tiba-tiba aje? Sebab? Sebab Along tengah pandang dia? Dia memang tak pernah bercakap dengan pandang terus ke mata Along. Apa yang dia nampak, Along ikhlas melalui matanya. Tu dia! Boleh baca mata orang pulak dah! 

"Pia..." Abah bersuara. "Chill abah, ibu, Pia serius."

"Aiman tak kisah, lagipun Aiman memang nak suruh Along jadi pengganti pun."

"Haa???" Pia dengan Amar Zafran bersuara. "I mean, I'd prefer Along than 'jejaki-jejaki'." Pia tergelak. Abah pun turut serta. Alahai, boleh buat lawak pulak??

Pia bangun mengangkat dulang di tangan. Puan Baya membuntuti dari belakang. Pia berdiri di depan sinki, statik. "Pia, betul ke?"

Dia mengangguk. Berpaling ke arah Puan Baya. "Ibu, Pia serius. Esok Pia pergi pejabat agama." Dia buka pili air, cawan-cawan dibawa ke pili untuk dicuci.

"Pia...Pia jangan mainkan perasaan Along."

"Ibu, kalau orang lain, belum tentu orang tu boleh bahagiakan Pia, tapi kalau dengan Along, Pia yakin Along boleh bahagiakan Pia. Along tak pernah tinggal Pia sendiri, susah senang Along, susah senang Pia ibu. Along dah banyak berkorban untuk Pia."

"Alhamdulillah, lepas ni ibu tak payah nak bimbang dah kalau kamu keluar dengan Along." Pia senyum dalam tangisan. 

"Alhamdulillah." Diluar juga kedengaran ungkapan rahmat itu.

*****

Amar Zafran dah berpusing-pusing kat ruang tamu, tunggu Pia keluar lepas solat Zohor, dia rasa macam serba tak kena. Sungguh! Betul ke Pia ni?

"Along." Pendek. "Pia." Dia tergamam sekejap.

"Kenapa?" Pia pusing pandang keluar. "Can we talk?" Telinga dia cekap menangkap maksud 'can we talk' Along tu. Dia angguk.

"Buaian sana." Pia atur langkah ke laman yang menempatkan buaian kayu tu.

Amar Zafran ambil tempat, jauh dari Pia, Pia hujung sebelah sana, dia hujung sebelah sini. Dia kerling sekejap Pia yang berada di sebelah. Dia nampak Pia main pintal-pintal selendang yang dipakai. Cuak ke?

"Pia betul ke?"

"Betul."

"Pia ada masa lagi tau, untuk ubah fikiran?"

"Along, Pia terima Along bukan sebab simpati, bukan sebab Pia nak lari dari Zakwan, bukan sebab sesiapa pun yang paksa Pia, tapi sebab Pia yakin yang Along boleh bahagiakan Pia." Dia tunduk, pandang kaki, pandang selipar yang ada bentuk hati tu.

Gulp! Nak cakap apa ni Amar Zafran. "Err...err." Sudahnya dia diam, tak tahu nak cakap apa-apa.

"Kenapa Along nak jadi pengganti?" Terus Amar Zafran rasa nak tepuk dahi bila dia dengar soalan tu.

"Al...Along rasa lebih baik Along yang jaga Pia sendiri dari orang lain, dan Along nak halalkan hubungan dengan Pia, dengan ibu." Sebab Along cintakan Pia.

"Kejap lagi, kita pergi pejabat agama. Ambil borang?"

"Boleh. Pia tahu tak benda apa nak kena bawa semua?"

"Tak tau, sebab dengan Zakwan pun Pia mana pergi-ambil-isi-hantar semua." Tekak terasa berpasir nak menyebut.

"Ooh..Along pergi siap dululah."

"Along!" Dia panggil. Tapi pandangan tetap pada rumput laman rumah.

"Ye?"

"Promise me?"

"What?"

"Mend my broken heart."

"InsyaALLAH." Itu jawapan Along, dan itu juga yang diharapkan. Memang hati dia hancur pun. Tapi bukan sebab hancur tu, dia pilih Along. Bukan. Tapi sebab lain, sebab yang dia dengan ALLAH saja yang tahu.

*****

"Kena buat HIV test la Pia, Pia dah buat?" Pia geleng kepala. "Along?" Dia nampak Along menggeleng.

"Banyak ke darah dia ambil Pia?" Aikk? Tak hilang lagi takut kena ambil darah tu? "Satu beg." Sengaja. Dia diam pandang ke luar sambil tahan gelak. Sungguhlah encik ni, takut sangat kena ambil darah.

"Pia betul ke ni?" Pia angguk. Serius.

"Pia..." 

"Satu tiub ajelah, ALLAH, takut sangat."

"Sekeh karang!"

"Beranilah! Amboi bukan main nak sekeh anak dara orang."

"Suka hatilah, kalau dah halal, Along sekeh-sekeh kepala Pia tu, sampai kemek."

"Chiss." Pendek jawapan dia. Ada ke nak kahwin dengan aku semata-mata nak sekeh kepala aku?

"Kita gerak teruslah pergi klinik, buat HIV test. Boleh?" Pia angguk aje.

"Pia dah pergi kursus kahwin? Ustaz tu cakap yang tu kena ada."

"Ada je. Pia dah pergi."

"Dengan Zakwan?"

"Taklah, dengan Aisha, masa study dulu."

"Ohh.."

"Along?" Tanya orang, dia tu? "Dahh..."

"Bila??" Tak pernah tau pun. "Along bawa budak-budak ofis sekali, kita orang pergi ramai-ramai. Kan abang Ahmad nak kahwin hari tu, memandangkan usia dia dah lanjut, Along bawa je budak-budak yang belum pergi kursus tu sekali harung. Dia malu." 

La...malu pulak dia. "Along, bila balik sini lagi?"

"Kenapa?" 

"Baju nikah? Dengan kenduri?"

"Tengok schedule dulu, nanti Along cakap dengan Pia." Yelah, malam ni dia dah nak bertolak balik sana, duit habis beribu-ribu tambang pergi balik pun. Tapi dia tak kisah, asalkan dapat jumpa famili. 

*****

"Selesai satu bab." Along regangkan badan. Borang-borang semua dah siap isi. HIV test result pun dah terselit sekali. Pia pun sama, khusyuk mengisi borang.

"Abah, ni pegesahan wali ni dengan saksi macam mana?" Pia tanya abah. "Takpe, esok abah bawa borang jumpa kadi."

"Ibu, abah, tarikh cadangan untuk menikah ni?" Amar Zafran pula bersuara. Pia angkat kepala. Ngee!

"Susah juga kalau bakal pengantin dua-dua serumah ni ye? Haru dibuatnya kan sayang?" Dia tanya ibu.

Dua-dua dah tarik kerusi. "Macam ni." Abah bermukadimah. "Abah dengan rasa senang hatinya, nak suruh kau orang berdua menikah awal."

"Haa??" Masing-masing terlopong. "Bukan apa, senang sikit kerja abah sebelum kenduri tu, kau orang dah halal, abah dengan ibu taklah bimbang sangat. Macam mana?"

Amar Zafran dengan Pia saling memandang. "Pia macamana?"

"Pia tak kisah. Pia ikut aje." Dia jungkit bahu + juihkan bibir.

"Eloklah macam tu. Dua minggu lagi eloklah, isi cepat-cepat hantar borang cepat-cepat. Abah ingat nak buat akad nikah kat masjid malam. Lepas tu boleh ajak orang masjid datang terus ke rumah, buat jamuan kesyukuran. Dua minggu lepas tu sepatutnya tarikh kenduri kan?"

"Aah." Dua-dua serentak menjawab.

"Abah ingat, nak buat sehari lepas tarikh sepatutnya tu, hari Ahad, sebab hari tu jugak, Anniversary ibu dengan abah."

"Elok sangatlah tu bah, Along okay aje. Pia?"

"Pia pun okay aje. Tapi kann...." Idea muncul macam mentol menyala tiba-tiba. "Along taknak ke masuk meminang Pia?"

"Budak ni, sekeh karang!" Pia gelak. "Habis nak jugak letak harga ni, kalau boleh nak mahal sikit, hantaran nak RM60,000 + mas kahwin sebidang tanah. Itu aje pun." 

"Pia ni kann..."

"Ampun,ampun, Pia gurau ajelah."

"Eh! Boleh, esok ibu dengan abah hantar rombongan meminang, dekat aje, berjalan dari dapur ke ruang tamu sana." Puan Baya mencelah.

"Kak Pia ni, nampak sangat materialistiknya tu." Tu dia, Aiman ni. "Eleh! Dia pun sama." 

"Tapi sekurang-kurangnya Aiman suka Kak Pia kahwin dengan Along."

*****

Laptop yang tengah terpapar artikel Majlis Perkahwinan yang Diberkati itu dipandang. Sesekali kepala diangguk-anggukkan. Sungguh, dia baru tahu apa itu perkahwinan yang diberkati. Dan saat ni SII dicapai, dicatatkan apa-apa yang patut. Semuanya kena rombak balik. Dia berwuduk, bersolat, sebelum keluar ke ruang menonton. 

"Guys!" Dia ambil tempat antara ibu dengan abah. "Pia nak cakap sikit, pasal majlis nikah dengan majlis kenduri tu."

"Kenapa?" Aiman tanya. "Sebab Kak Pia nak, majlis tu berkat."

"Apa Pia nak buat?"

"Cadangan abah untuk panggil orang masjid tu okay, cuma baju nikah aje, Pia nak pergi beli je baju putih jenis kaftan tu, pakai. Tak mengikut bentuk badan." Ibu tersenyum.

"Makan malam tu, Pia ingat nak buat makan dalam satu dulang, I mean four to five person per-dulang."

"Kongsilah? Makan sekali?" Dia angguk bila Pia tanya macam tu. "Okay, boleh, sebab orang masjid dah biasa makan macam tu."

"Pasal photographer dah okay, sebab dia perempuan. Senanglah nak ambil gambar." Masing-masing angguk mengiakan.

"Pasal pelamin semua tu, Pia rasa taknak buatlah ibu, sebab membazir, kalau setakat nak ambil gambar kat tangga pun boleh aje, edit-edit jadi cantik jugak." 

"Ibu tak kisah pun."

"Lain-lain pasal majlis kenduri, nanti Pia bincang dengan Along." 

"Alhamdulillah, ikutlah, mana baik bagi Pia."

"Satu lagi, cakap dekat tukang masak, makanan pengantin dengan tetamu sama je. Tak payah bezakan." Semua angguk lagi. "Nanti abah cakap dengan Pak Ngah Halim." Pia menangguk.

"Pia tempah akad berapa ratus?" 

"Dua ribu, campur dengan Along punya peminat, kawan-kawan segala."

"Okay, abah nak bajet daging lembu ni. Karang takut tak cukup." Pia sengih. "Abah, Pia ingat nak jemput budak-budak Rumah Budi tu. Datang sini, boleh?"

"Anak-anak yatim?" Ibu tanya. Pia mengangguk. "Boleh sangatlah, ibu rasa kita letak tabung sekali, orang-orang kampung suka bagi duit dekat tuan rumah balik, padahal kita niat sedekah, kalau nak bagi sangat kita masukkan terus dalam tabung tu,boleh buat dana untuk dia orang." 

"Elok sangatlah cadangan awak tu."

"Kalau boleh Kak Pia nak jemput kumpulan nasyid sekolah Aiman dulu, menyanyi kat sini. Boleh?"

"Betul ke ni?" Aiman tanya. "Betullah." 

"Aiman contact dia orang sekarang juga." Dia bingkas bangun. Pia tersenyum.

"Pia rasa tu je kot buat masa ni?" Dia pandang ibu dengan abah.

"Okay, nanti apa-apa kita bincang lagi." Pia berlalu lepas dengar abah cakap macam tu. Alhamdulillah, moga setakat ni, majlis tu akan diberkati ALLAH. InsyaALLAH.

Telefon dicapai. Nombor Along dicari dan tersu dilekap ke telinga.

"Pia, assalamualaikum."

"Waalaikumussalam, Along dah tidur ke?"

"Belum, kenapa?"

"Pia ada rombakan pasal majlis tu."

"Apa yang Pia nak rombak?" Amar Zafran bertanya.

"Pia taknak mekap-mekap tebal, Pia nak yang ringkas. Pia jemput anak-anak yatim, makanan pengantin sama aje dengan tetamu."

"Kenapa?" Orang hujung sana ketawa kecil.

"Along, orang nak berkatlah!" Dia geram, Along ni kannn! 

"Ye ye, Along rasa Pia kena tukar baju masa majlis kenduri sekali, bagi ringkas, kalau boleh pakai baju biasa aje, kain sifon tu. Itu pun dah cantik."

"Memang pun, baju nikah sekali Pia dah tukar. Pia ingat nak pakai jubah aje masa kenduri tu, Along rasa?"

"Along tak kisah pun. Janji Pia jaga maruah Pia, maruah Along, cukuplah."

"Ye ye. Cop! Cop! Nak tanya, jurumekap tu lelaki ke perempuan ke dua dalam satu?"

"Perempuanlah, ada ke Along nak bagi dua dalam satu pulak mekap Pia." Pia tergelak. "Thank God. Pia ingat dua dalam satu.

"Ada lagi benda yang Pia nak ubah?"

"Ada, pelamin Pia tak buat tau, membazir." Dia diam sekejap. "Okay." 

"Hantaran semua Pia taknak tau Along, Along bagi mas kahwin aje."

"Okay, tarahal, jimat poket ni ha."

"Cheesecake, kedek la Long."

"Kedek-kedek pun bakal suami awak juga Cik Zara Sofea oii!" Ngee! Dia ketap bibir. Kalau Along ada depan mata. Sah-sah dia pusing arah lain. Dalam telefon beranilah kan?

"Okaylah, Along pergilah siapkan kerja tu."

"Yup! Take care, assalamualaikum."

"Waalaikumussalam."

Permohonan untuk nikah pun dah diluluskan. Tinggal Along nak balik aje. Dia pandang SII di tangan. Lagi seminggu. Seven days and counting. And the new journey will begin.


notakaki: Maaf gangguan kesihatan melanda dua hari ini..alhamdulillah..boleh juga siapkan entri untuk tatapan awak2 yang tersayang..berchenta saya ngadap benda ni..hahahhaa (alhamdulillah juga ilham dari DIA tak pernah putus.

-ada yg ckp jgn bagi cite ni klise. insyaALLAH...xcliche..dan kali ni saya akan letak lebih banyak pengisian..doakan naskhah ini akan menjadi naskhah yang baik.. :) moga yg KHaliQ memberkati kita semua... amin :)


Labels:

Blogger norihan mohd yusof said...

hehe tak sabar nye ati menjelang hari bahgia along n pia.hope tak dek ganguan n selesai ngan aman...agar jodoh along ngan pia kekal hingga hujung nyawa...oh akak teruja sungguh nak n3 seterus nye!!!tq dek suker sesangat ngan crite u dek.....

 
Anonymous Anonymous said...

Tudiaaaa....akakkkk..cepat2..haha..

 
Blogger miz ruha said...

menghitung hari... ^_^

 
Blogger Kak Sue said...

Terbaik..... X sabar nak tahu kisah hidup Pia dan Along sebab selama ni kan dah terbiasa macam adik beradik.... bila dah jadi suami isteri macam kekok.... macaman Along nak meluahkan perasaan hati dia yang sebenarnya telah lama terpendam.... kalau boleh nak Along berterus terang dengan Pia.... Pia buat solat istkharah sebab tu dia yakin boleh terima Along sebab Pia dan DIA sahaja yang tahu.... hehehe ... cepat sambungggg

 
Blogger einaz lynna said...

uwaaaa... 2dia along ... heheheheeh selamat pengatin baru along... heheheheheh

 
Anonymous kiki said...

lega da...harap takde halangan lg

 
Blogger miss L said...

bes2...jgn zakwan buat kaco lagi dah la...

 
Anonymous ainulrida said...

ok,lepas ni jgn ada yg nak menyibuk aje. kalau nk buat ada masalh pun masalh between both of them je. masing-masing kena yaki, percaya dan jujur dgn pasangan.

 
Anonymous joenyz said...

Kak keena! dun know why saye dah berair je mata ni. please? Next part before my exam? please?

 
Blogger ~ZYX~ said...

wow...selamat pengantin baru in advance tuk along n pia....seronok nye...

 
Blogger sAkEeNa said...

akak..saye pulak terharu.. :) thanks, insyaALLAH, ni naskhah ringan..

 
Blogger sAkEeNa said...

mcm kenal je ni..hahah

 
Blogger sAkEeNa said...

sape? MR ke Pia?hihihi

 
Blogger sAkEeNa said...

hahahah...on d wayyyy..kak sue :)

 
Blogger sAkEeNa said...

awlnya wishhh..hihihi

 
Blogger sAkEeNa said...

doakan.. :) kang sy terasa nkbuat halangan susah

 
Blogger sAkEeNa said...

syuhhh gi jauh2 zakwan.. :P hihih

 
Blogger sAkEeNa said...

xde kott..dah penat dh Pia tu

 
Blogger sAkEeNa said...

adess..bile exam sayang?

 
Blogger sAkEeNa said...

hihihi..awal wish..ekekeke... :)

 
Blogger Unknown said...

wahhhh besttt.sweet je.. ^^

 
Blogger sAkEeNa said...

hahah...sweet eh? thanks ^^,

 
Blogger joenyz said...

Exam isnin. T______T

 
Anonymous gerau said...

uhu~ may Allah bless! keep up the good work!

 

Post a Comment

<$CommentPager$>
<$I18NCommentAuthorSaid$>

<$BlogCommentBody$>

<$BlogCommentDeleteIcon$>
<$CommentPager$>

<$BlogItemCreate$>